نور چه تاثیری بر رشد گیاه دارد؟

نور چه تاثیری بر رشد گیاه دارد؟

باغبانی 87 | نور چه تاثیری بر رشد گیاه دارد؟

شاید برای شما هم پیش آمده باشه که بپرسید که نور چه تأثیری بر روی رشد گیاه داره؟ خب، به طور کلی هر موجود زنده‌ای برای رشد به انرژی نیاز داره. مثل اینکه انسان از غذا انرژی می‌گیره، گیاه ها هم نور خورشید رو به عنوان منبع انرژیشون استفاده می‌کنن. بدون نور خورشید، گیاهان سبز توی زندگی‌مون وجود نخواهند داشت.

گیاهان با استفاده از نور خورشید یا نورهای مصنوعی، دی اکسید کربن، مواد مغذی خاک و آب رو به ترکیبات آلی تبدیل می‌کنند. این فرآیند رو بعداً بررسی می‌کنیم. از همه جا، نور خورشید بهترین چیزیه که گیاهان برای رشدشون نیاز دارن چون که نور خورشید، تعادلی که گیاه برای رشدش لازم داره رو ایجاد می‌کنه.

میزان نوری که گیاه‌ها نیاز دارن و تأثیراتش روی رشد گیاه

چراغ‌های فلورسنت، هالوژن، سدیم و LED منابع نور مصنوعی‌ان که برای کمک به رشد گیاه‌ها استفاده می‌شوند. این منابع نور مصنوعی به گیاهان کمک می‌کنند تا سریع‌تر رشد کنن. اما باید به این نکته هم توجه کنیم که مقدار نوری که برای گیاه‌ها لازمه، برای همه گیاهان یکسان نیست. بعضی گیاهان شاید فقط به چند ساعت نور در روز نیاز داشته باشن، اما بعضی‌ها نیاز دارن حداقل 6 ساعت تحت آفتاب باش.

گیاهان به سمت بالا رشد می‌کنن. و اگه به اندازه کافی نور دریافت نکنند، برگ‌هاشون زرد و ساقه‌هاشون ضعیف می‌شه. گیاهانی که کم نور گرفتن، به نظر نمی‌رسه که شاداب باشن و در نهایت ممکنه از بین برن. حتی اگر بیش از حد نور بگیرن هم، می‌تونه به رشد شون آسیب بزنه. ولی یادت باشه که نور فقط یکی از عوامل مهم رشد گیاهه؛ آب، هوا، خاک و حشرات هم تأثیر مهمی روی رشد گیاه دارن.

رشد گیاه با نور خورشید و فتوسنتز

بیشترین نور خورشید رو برگ‌ها جذب می‌کنن چون که سطوح صاف برگ‌ها بهترین محیط برای جذب نور هستن. ساقه‌ها هم به ساختار سفتی دارن تا بتونن برگ‌ها رو صاف نگه دارن و طول روز، بیشترین نور خورشید رو جذب کنن. بطور گویا سلول‌های گیاهان رنگدانه‌ی سبز رنگ کلروفیل و دستگاه‌هایی به نام کلروپلاست دارن که نقش اصلی توی فرایند فتوسنتز رو ایفا می‌کنن.

در این فرآیند، کلروفیل نور رو جذب می‌کنه و گیاه از این انرژی برای تبدیل دی اکسید کربن و آب به قند و اکسیژن استفاده می‌کنه. به عبارت دیگه، گیاهان از انرژی خورشید برای تولید غذا برای خودشون استفاده می‌کنن و جزئی از این فرآیند، اکسیژنی هست که برای تنفس انسان و دیگر حیوانات تولید می‌شه.

تأثیر نور نامناسب بر رشد گیاه

وقتی گیاهان توی نور نامناسب قرار بگیرن، علائم مختلفی نشون می‌دن. نور کم می‌تونه منجر به پریدگی برگ‌ها بشه، یا در صورت نبودن نور کافی، گیاهان ممکنه شکل عجیبی بگیرن یا بترسن و برگ‌هاشون رو از دست بدن.

از طرف دیگر، اگر خورشید زیادی به گیاهان بتابد، ممکن است برگ‌های آن‌ها سفید و لکه‌دار شوند. گیاهان راه‌حلی برای مقابله با نور زیاد دارند، اما این روش تنها تا حدی موثر است و نمی‌تواند گیاهان را کاملاً از آسیب نوری محافظت کند. نور زیاد خورشید می‌تواند به سلول‌های گیاه آسیب برساند و عملکرد فتوسنتزی آن‌ها را کاهش دهد.

جمع‌بندی

گیاهان مختلف راه‌های مختلفی برای جذب نور خورشید دارند؛ به عنوان مثال، آفتابگردان‌ها خاصیت ردیابی نور خورشید را دارند و سر خود را به آرامی از شرق به غرب می‌چرخانند تا بهترین نور ممکن را دریافت کنند.

گیاهان به شکل‌ها و شیوه‌های مختلف برای جذب نور رشد می‌کنند، بنابراین مهم است که گاهی اوقات گیاهان را بچرخانید تا بهترین نور برای رشد خود را دریافت کنند.

سوالات متداول: چطور نور بر رشد گیاه‌ها تأثیر می‌گذارد؟

کدام قسمت از گیاه نور خورشید را جذب می‌کند؟

برگ‌های گیاه انرژی خورشید را جذب می‌کنند و از طریق فتوسنتز از این نور برای تولید غذای خود استفاده می‌کنند.

چقدر نور برای رشد گیاهان لازم است؟

گرچه نور خورشید برای رشد گیاهان ضروری است، اما گیاهان مختلف به مقادیر مختلفی از نور نیاز دارند؛ باید از تعادل مناسبی در دریافت نور مطمئن شوند تا از سوختن برگ‌ها به واسطه نور شدید جلوگیری کنند.

نور چگونه می‌تواند روی روند رشد گیاهان تأثیر بگذارد؟

بله، به عنوان مثال، آفتابگردان‌ها در طول روز به سمت غرب و شرق می‌چرخند تا به طور کامل نور خورشید را دریافت کنند.





لینک منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *